);

Buah pinggang adalah satu organ yang amat penting dalam tubuh badan manusia, Ia ibarat “oil filter” bagi sebuah kereta supaya kereta itu berjalan dengan baik . Amalkan ayat-ayat ini supaya buah pinggang berada dalam keadaan baik. Juga amalkan 5 tips menjaga buah pinggang ini

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Buah pinggang adalah satu organ yang amat penting dan TUGAS buah pinggang tidak sekadar menapis darah dan menyingkir bahan beracun daripada badan, tetapi juga mengekalkan keseimbangan elektrolit, pH dan tekanan darah.

Ia ibarat “oil filter” bagi sebuah kereta supaya kereta itu berjalan dengan baik. Begitulah juga buah pinggang kita yang menapiskan segala toksid dalam darah dan membekal darah yang bersih pada otak dan organ-organ lain supaya seseorang itu sehat. Jika buah pinggang tidak elok dan rosak. Orang itu akan mengalami masalah kesihatan kerana darahnya kotor mengandungi racun yang menyebabkan ia tidak sihat dan menjejaskan organ-organ yang penting.

Sebelum buah pinggang rosak dan menjejaskan kesihatan anda, elok amalkan ayat-ayat ini supaya buah pinggang berada dalam keadaan baik ditambahkan lagi doa syifa yang mana pengamal doa syifa terhindar dari sebarang penyakit kecuali kematian.

Cara-cara rawatannya.

1. Bacaan Salawat Syifa.-3x.

2. Baca Doa dari Surah Al-Mukminun. 11x

Sediakan air satu botol kosong yang bersih dan dihembuskan setiap kali membaca doa-doa diatas. Amalkan setiap hari terutama pesakit buah pinggang yang teruk. Minum sebelum sarapan pagi dan minum sebelum tidur malam. InsyaAllah semuga mendapatkan kesembuhan bagi yang mengidap sebarang penyakit berkaitan buah pinggang yang menyebabkan kerosakan buah pinggang. Amalkan minum air barli yang direbuskan bersama gula batu untuk menyuci kekotoran dalam saluran buah pinggang untuk mengelak kencing kotor. Sebulan sekali baik untuk kesihatan selain dari air yang di doakan. InsyaAllah.

Selawat Syifa.

Maksudnya:

“Ya Allah, berilah rahmat ke atas penghulu kami, nabi Muhammad S.A.W. yang dengan berkat baginda, engkau menyembuhkan hati-hati, menjadi penawar dan menyihatkan tubuh badan juga memberi kesembuhan penyakit serta mengurniakan cahaya penglihatan dan kurniakanlah juga rahmat keberkatan dan kesejahteraan keatas keluarga dan sahabat baginda.”

Doa Kesembuhan Untuk Pesakit Buah Pinggang.

115. Afahasibtum annama khalaqnakumAAabathan waannakum ilayna la turjaAAoon
116. FataAAala Allahualmaliku alhaqqu la ilaha illa huwarabbu alAAarshi alkareem
117. Waman yadAAu maAAa Allahi ilahanakhara la burhana lahu bihi fa-innamahisabuhu AAinda rabbihi innahu la yuflihualkafiroon
118. Waqul rabbi ighfir warhamwaanta khayru arrahimeen

Maksudnya:

115. Maka apakah kamu mengira, bahwa sesungguhnya Kami menciptakan kamu secara main-main (saja), dan bahwa kamu tidak akan dikembalikan kepada Kami? 116. Maka Maha Tinggi Allah, Raja Yang Sebenarnya; tidak ada Tuhan selain Dia, Tuhan (Yang mempunyai) ‘Arsy yang mulia. 117. Dan barangsiapa menyembah tuhan yang lain di samping Allah, padahal tidak ada suatu dalilpun baginya tentang itu, maka sesungguhnya perhitungannya di sisi Tuhannya. Sesungguhnya orang-orang yang kafir itu tiada beruntung. 118. Dan katakanlah: “Ya Tuhanku berilah ampun dan berilah rahmat, dan Engkau adalah Pemberi rahmat Yang Paling baik.”

5 Tip Menjaga Buah Pinggang

Buah pinggang adalah satu organ yang mempunyai pelbagai peranan untuk menyeimbangkan cecair tubuh badan kita dengan penapisan dan penyingkiran metabolit dan galian dari darah melalui air kencing.

Oleh itu, kita perlu menjaga buah pinggang agar proses penapisan darah, penyingkiran bahan kumuhan, mengimbangi asid dan sebagainya dapat berjalan dengan baik. Jika tidak, badan kita akan mengalami masalah dan kita perlu mendapat rawatan dialisis atau pemindahan buah pinggang.

Tip #1 – Minum Air Mencukupi
Minuman yang diambil hendaklah melebihi dua liter sehari terutama orang yang bekerja kuat serta berpeluh dan cuba elakkan dari memakan kacang tanah, kacang putih dan segala kacang bergaram, buah-buahan jeruk kering seperti asam boi dan buah kana.

Tip #2 – Elakkan Mi Segera
Memakan mi segera seperti mi maggi dan makanan rapu seperti twisties, chikadess, mi kuning dan roti canai memudahkan penyakit buah pinggang menyerang. Anda boleh gantikan mi kuning dengan spageti dan roti canai dengan capati dan tosei.

Tip #3 – Elakkan Minuman Berperisa
Minuman seperti nescafe, air sunquick, oren squash dan segala minuman berperisa juga perlu dielakkan kerana kandungan utama minuman ini mempunyai bahan kimia pewarna dan perisa. Minum teh di kedai juga wajar dielakkan kerana teh kedai adalah teh ‘recycle’ yang semata-mata dibuat dari bahan kimia pewarna dan perisa.

Tip #4 – Kurangkan Coklat
Pengambilan coklat perlu diminimakan, contohnya pengambilan air milo boleh digantikan dengan horlick. Elakkan dari mengambil minuman bergas kerana ia mengandungi paras gula yang sangat merbahaya yang boleh mmerosakkan buah pinggang.

Tip #5 – Elakkan Ayam Daging
Kurangkan pengambilan ayam daging kerana mengandungi beta agonist dan pelbagai hormon penggemuk. Ayam ini dibesarkan diladang selama 31 hari sahaja akibat diberikan ubat-ubatan. Cuba gantikan dengan ayam kampung atau ayam dijual dipasar yang kulitnya berwarna kuning. Ayam ini tidak mengandungi ubat-ubatan terlarang.

Semoga perkongsian ini dapat membantu kita semua untuk menjaga buah pinggang kita agar terus sihat dan berfungsi dengan baik.

Wasallam.

SUMBER: rosmawati mamat(doa-dari-al-quran.blogspot).
Manny M

Add Comment