);

Airc0n R0sak, Hujan Pulak, Apa Nak Buat? Inilah 4 Langkah Yang 90% Pemandu Tak TAHU !!!

Airc0n R0sak, Hujan Pulak, Apa Nak Buat? Inilah 4 Langkah Yang 90% Pemandu Tak TAHU !!! | Ada beberapa cara yang b0leh dilakukan. 0leh kerana anda dalam perjalanan balik kampung, kemungkinan besar anda ada membawa ubat gigi bersama anda.

Picit sedikit ubat gigi dan sapukan sama rata di bahagian dalam cermin kereta anda. Ini akan dapat membantu mengecah wap air dari mengaburkan cermin anda. Krim pencukur juga b0leh digunakan namun mungkin ramai yang tidak menggunakannya. Begitu juga sabun buku.

Satu cara lagi, jika kebetulan ada ternampak kedai runcit, beli lah ubi kentang. Kaedah ini mudah akan membantu cermin anda agar bebas-kabus. Penunggang m0t0sikal juga b0leh menggunakan kaedah ini untuh menyahkabus vis0r helmet anda.

P0t0ng kentang mentah kepada dua bahagian. Pastikan untuk menggunakan kentang yang bersih, atau cucikan ia jika bersalut tanah.

G0s0k bahagian dalam kentang yang dip0t0ng tadi pada cermin. Ini akan membersihkan cermin dan meninggalkan lapisan yang akan mencegah pemeluwapan pada tingkap.

Gunakan separuh lagi jika diperlukan. Anda juga b0leh mem0t0ng kentang tadi untuk membuang bahagian yang telah k0t0r kerana dig0s0k tadi, dan terus menggunakannya lagi jika mahu.

Biarkan kering tanpa menyentuh cermin. Setelah kering, lapkan saki baki kentang jika ada pada cermin dengan tisu kering.

Teruskan memandu! Mudah mudahan kini cermin atau vis0r anda tidak akan memeluwap lagi!

Sumber:- Careta

Add Comment