);

Sebab Tidak Boleh Makan Kentang Yang Telah Keluar Tunas Ramai Tidak Tahu

Sebab Tidak Boleh Makan Kentang Yang Telah Keluar Tunas Ramai Tidak Tahu : Ubi kentang yang sudah bertunas jika dimakan juga akan menyebabkan implikasi bu ruk kepada kesihatan anda? Ramai yang tidak tahu dan terlepas pandang tentang perkara ini, malah sehingga kini masih ramai yang melakukannya.

Tetapi, sebenarnya tindakan sebegitu adalah sangat membahayakan kepada kita seisi keluarga. Mengapa? Kami kongsikan sebab-sebab bahaya makan kentang yang sudah bertunas. Antaranya adalah:

1. Menyebabkan Sa kit Kepala

Sakit kepala merupakan salah satu gangguan membuatkan anda berasa tidak selesa dan sukar memberikan tumpuan terhadap pekerjaan yang sedang dilakukan. Makan ubi kentang yang bertunas bukan sahaja menyebabkan anda sakit perut, namun jika anda memakannya dalam kuantiti yang banyak akan mendatangkan mudarat kepada kesihatan tubuh badan. Malah ia boleh menyebabkan mual, perut menjadi kejang, muntah dan sakit kepala.

2. Mengundang Risiko Kan ser

Ramai yang tidak tahu bahawa ubi kentang mengandungi akrilamida yang mana ia adalah bahan yang memba hayakan untuk kesihatan tubuh badan kita. Dalam kajian yang dijalankan, akrilamida dalam makanan boleh menyebabkan kan ser ginjal, endometrium dan ovari. Sebab itu, dilarang menyimpan kentang di dalam peti ais. Sebaiknya simpan di kawasan yang gelap yang tidak terkena matahari. Cara ini untuk mengelakkan kentang daripada bertunas. Kentang yang sudah bertunas sudah tentu mempunyai akrilamida yang banyak.

3. Boleh Menyebabkan Sa kit Perut

Jika ubi kentang di rumah anda sudah mula bertukar warna dan mengeluarkan tunas, sila buang dan jangan sesekali memakannya. Sekiranya anda perasan kentang yang sudah bertukar warna ini dimasak dan dimakan, ia akan berasa sedikit pahit dan itu menandakan bahawa kentang tersebut mengandungi racun terutamanya pada bahagian tunas. Jika anda tetap memakannya, ia akan memberi kesan ba haya kepada sistem pencernaan kita sehingga boleh menyebabkan sa kit perut. Hal ini kerana kentang tersebut sudah beracun disebabkan adanya unsur kimia pada batang tunas kentang itu. Rupanya bukan setakat kentang, lobak merah, bawang bombay dan sebagainya jika sudah mengeluarkan tunas, ia tidak lagi sesuai untuk dimakan.

4. Tidak Lagi Mempunyai Khasiat

Khasiat yang terkandung di dalam ubi kentang seperti potassium, vitamin C, bekalan karbohidrat kompleks dan fiber sememangnya boleh diperolehi daripada ubi kentang. Namun, apabila tunas mula keluar menyebabkan khasiatnya sudah hilang. Jika anda melihat ubi kentang yang dibeli itu mula bertukar warna, menjadi lembut dan mula kecut, ubi kentang tersebut patut dibuang dan jangan mencuba untuk memakannya kerana ia sudah hilangan khasiat yang sepatutnya terkandung di dalamnya.

5. Kentang Kulit Hijau Beracun

Warna hijau pada kulit ubi kentang sebenarnya bukan menunjukkan ia belum matang untuk dimakan, tetapi ia adalah salah satu tanda bahawa ubi tersebut mengandungi racun berbahaya yang boleh menyebabkan anda keracunan makanan walaupun anda sendiri yang memasaknya di rumah. Tunas pada ubi kentang mengandungi bahan kimia solanin dan alkaloid berba haya. Jika dalam industri penanaman ubi kentang, bahan solanin memang wujud dan ia akan menyebabkan kentang tersebut berasa pahit apabila dimakan.

 

 

Add Comment